Bugün Palivor Çiftliği’nin Nişantaşı’ndaki yeni açılan şubesindeydik. Mekanın danışman şefi Haldun Tüzel’den Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde 300 sene önce kurulan Palivor Çiftliği hakkında detaylı bilgi aldık. Palivor’un kelime anlamı yüksek demekmiş. Bölgede bulunan birçok eski çiftlikten en büyüğü olan Palivor Çiftliği’nde eskiden üzüm bağları, hayvanları olan bir papaz yaşıyormuş. Şarap yapıp satıyormuş. Birinci Dünya Savaşı sonunda Kırklareli’nde bir Osmanlı valisinin vurulması üzerine burada yaşayan köylüleri Tekirdağ tarafına taşımışlar. Palivor Çiftliği’ni tekrar hayata geçiren Emre Oral ve Kerem Oral kardeşler, İstanbul’da mimarlık, inşaat ve gayrimenkul geliştirme alanlarında faaliyet gösteriyorlar.
2011 yılında yeniden hayata geçirilen çiftlikte, tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde “Avrupanın En İyi Projesi” seçilen Palivor Çiftliği, ilk önce çevre köylerden toplanan “Meşe Balı” üretimi yapmış. 2012 yılında Kırklareli ve İstanbul’daki modern üretim tesislerinde Palivor Çiftliği ürünleri çeşitlendirilmiş ve seçkin ulusal perakende zincirlerinde satışa sunulmuş.
2014 yılı sonunda Bebek’te açılan Palivor Çiftliği Mağazası Palivor Çiftliği’nin en özel soğuk et ve süt şarküteri ürünlerini ve bu ürünler kullanarak yapılan sıcak atıştırmalıkları (mevsim çorbaları, tost, hot dog) ve şarküteri ürünleriyle yapılmış sandviçleri, özel blend kahveleri, organik çayları ve lezzetli tatlıları tek bir çatı altında sunmaya devam ederken yeni açılan şubesi ile şimdi Nişantaşı Reasürans Çarşısı’nda hizmet vermeye başladı.
Palivor Çiftliği’nin taze ve lezzetli doğal ürünlerinden oluşan kahvaltı etkinliğinde Haldun Tüzel her şeyi kendi elleri ile özenle hazırlayıp, sundu. Öncelikle masamıza reçel tabağı ve peynir çeşitleri geldi. Çilek, kızılcık,vişne,keçi sütünden yapılan Dulce de Leche yani süt reçeli ve aynı tabakta servis edilen inek tereyağı çok lezzetliydi. Kızılcık reçeli favorimiz oldu! Reçellerinde şeker olmadığını tamamen doğal meyvenin kendi şekeri ile yapıldığını belirten Haldun Bey, bize daha sonra Palivor’un balından ve kaymağından da tattırıyor. Tadı damağımızda kalıyor.
Bir zeytin manyağı olarak Palivor’un zeytin tabağı da bizden tam not aldı. Sevdiğimiz gibi domatesli, baharatlı servis edilmesi ve üzerinde taze fesleğen ile sunulan zeytinler çok lezizdi.
Palivor’un Alman usülü kalın Bratwurt sosislerinden de denedik. Herhangi bir katkı maddesi içermeyen bu sosislerde koruyucu olarak sadece tuz var ve renklendirici bulunmuyor. Yani tamamen doğal dana sosis! Rengini veren ne diye soracak olursanız içerisindeki baharatlar. Denediğinizde zaten lezzetinden anlayacaksınız. Eskiden tükettiğimiz sosisler hep böyle doğaldı diyen Haldun Bey, günümüzde tüketilen gıdaların ne kadar çok doğallıktan uzak olduğu konusunda endişelendirici bir noktaya değinmiş oldu. Hot Dog Relish soslu Palivor Çiftliği Bratwurst sosis, organik domates, turşu + patates cips ile servis ediliyor. Fiyatı 18 TL.
Palivor Çiftliği’nin Hardaliye’sini kesinlikle tatmalısınız. Fotografını çekmeyi unutmuşuz. Hardaliye, Kırklareli ve çevresinde meşhur olan alkolsüz üzüm içkisi. Üç çeşit üzüm suyuna hardal ve vişne yaprağı katılarak üretiliyormuş. M.K. Atatürk 1930 yılında Kırklareli’yi ziyaret ettiğinde kendisine ikram edilen hardaliyeyi çok beğenerek “Bunu milli içecek haline getiriniz” demiştir.
Sevgili şeflerimiz Özlem Mekik ve Haldun Z. Tüzel’in keyifli sohbeti ile açık havada çok güzel bir kahvaltı yapma fırsatımız oldu. Nazik davetleri için kendilerine teşekkür ederiz.
Adres: Harbiye Mahallesi Maçka Caddesi No: 35/A Reasürans Çarşısı Dükkan No. 55, İstanbul
Telefon: (0212) 234 3191