Pek çoğumuzun raflarda sürekli gördüğü şarap şişeleri 18,75’lik, 37,5’luk ve 75 cl’likten (uygun fiyatlı bol şarap içelim diyenlerin vazgeçemedikleri 100 cl’likleri de unutmamak lazım) ibaret olmamakla beraber 30 litreye kadar uzanan büyük bir çeşitlilik göstermektedir. 75 cl standart şarap şişe boyutu olarak kabul ediliyor. Zaten ondan sonra olay karışıyor. 🙂 Şarap şişeleri ve boyutlarını birlikte öğrenmeye var mısınız?
18.75 cl : Standart şarap şişesinin çeyreğidir. “Piccolo” veya “Split” olarak adlandırılır. Genelde tek kadehlik şampanya, köpüklü şarapların servisinde kullanılır. (Standart /4)
37.5 cl : Standart şarap şişesinin yarısı kadar şarap alır. (Standart /2)
75 cl : Standart şarap şişe ölçüsü.
Magnum = 1, 5 Litre. (Standart x 2)
Double Magnum = 3 Litre. (Standart x 4)
Jeroboam = Burada biraz ortalık karışıyor. Eğer köpüklü şarap için kullanılıyorsa double magnum da denebiliyor. Yani standart 4 şişe yani 3 Litre. Eğer klasik şarap için kullanılıyor ise 6 şişe yani 4.5 Litre şarap alacak kapasiteye sahip oluyor. 5 litrelik hacme sahip olanlar da bulunuyor. Kuzey İsrail Krallığı’nın ilk kralının ismi ile anılıyor. (Standart x 4)
Rehoboam = 4.5 Litre. Sadece şampanya için kullanılıyor. (Standart x 6) Güney Yehuda Krallığı’nın ilk kralı.
Imperial = 6 Litre. (Standart x 8). Bordo şekle sahip olur.
Methuselah = 6 Litre. (Standart x 8) Tevrat’a göre dünyada yaşamış en yaşlı adam. Burgonya tipi şişe olur ve genelde köpürenler için kullanılır.
Salmanazar = 9 Litre. (Standart x 12) Asur Kralı.
Balthazar = 12 litre. (Standart x 16) İsa doğduğunda onu ziyaret eden üç bilgeden biri.
Nebuchadnezzar = 15 Litre. (Standart x 20) İsmini Babil Kralı’ndan alıyor.
Şarap için şişenin boyutu önemli. Telaffuzu oldukça zor hatta benim için bazen imkansız isimlere sahiplere bu şarap şişe isimlerini akılda tutmak oldukça zor. Double magnum dışında henüz diğer şişelerden dolu görmedim. Türkiye’de üreticilerin özel kavlarında varsa görmeniz mümkün sadece (ve özel şarap kavı olan restaurantlarda belki). Peki, bu büyük şişeler neden kullanılıyor diye soruyor olabilirsiniz. Her şeyin küçüğü güzel olabilir ama iş şaraba gelince gelince durum farklılaşıyor. Büyük şişeler, yıllanma potansiyeli olan şarapları daha iyi muhafaza ediyor. Şişenin hacmi büyüdükçe, şarap daha yavaş olgunlaşıyor. Oksijene maruz kalan şarabın oksijene maruz kalmayan şaraba oranı şişe boyutu arttıkça azalıyor ve bu durum şarabın oksijen etkisine daha az maruz kalması anlamına geliyor. Örnek verecek olursak bir magnum şişe içerisinde bulunan şarabın yıllanması aynı şarabın 750 ml’lik şişedekine göre 1.5 kat daha uzun sürüyor. Yani, oksidasyon süresi yavaşlıyor. Sonuç; paranız varsa magnum alın. Malum fiyatlar hacim arttıkça katlanıyor, iyi bütçesi olanlar için. İngilizce daha kolay özetlenecek sanırım durum; size matters and better make it a magnum!