Urla ve Tekirdağ bağ rotasındaki üreticilerden bazılarını gezdikten sonra sıra geldi Kapadokya‘daki şarap üreticilerimize. Bölgede her ne kadar akla ilk gelen isim Turasan olsa da pazarlama kaygısı gütmeyen Kocabağ önemli ve kaliteli şarap üreticilerinden bir tanesi. Kocabağ ismi Nevşehir Yeşilyurt’ta bulunan eski bir üzüm bağından geliyor. Erdoğan ailesi şarap yapma uğruna geçmişte büyük bir trajedi yaşamış.
Her şey Zekiye Erdoğan’ın babası Mehmet Erdoğan’ı şarap üretmek için ikna etmesi ile başlamış. Baba Erdoğan köy evinin bahçesinde bulunan koca kaya kütlesini oyup şaraphaneye dönüştürmüş. İki yılda 12 küv kazmışlar. Mayıs 1972’de, fermente olan şarabın kalıntılarını temizlemek için boş küvün içerisine giren işçisinden uzun süre ses alamayan Mehmet Erdoğan inmiş üç buçuk metrelik küvün dibine. Ondan da ses çıkmamış. Zekiye Erdoğan dayanamamış ve babasının peşinden hiç tereddüt etmeden girmiş küvün içerisine. Sonrası insanı yasa boğan derin bir sessizlik. Fermantasyon esnasında biriken zehirli karbondioksit gazı bir anda üç kişinin ölümüne sebep olmuş. Şarap yerine cenaze çıkan şaraphanenin kapısına kilit vurulmuş. İlk kez üzümleri şaraba işlemenin sevincini yaşayan aile maalesef yaşanan bu talihsiz olay sonuncunda 18 yıl şarapçılığa ara vermiş.
Mehmet Erdoğan’ın oğulları Hasan, Mesut ve Memduh Erdoğan kardeşler küsmemiş şaraba. Hasan Bey her daim keyifli sohbetli ile Kocabağ Şarap Butiği‘nde, Memduh Bey Kocabağ’ın pazarlama ve satış koordinatörü, Mesut Bey ise bağlardan sorumlu. Kendi bağlarındaki üzümler ile Kapadokya bölgesinden satın aldığı üzümleri işleyerek ilk üretime başlayan Erdoğan ailesi uzun süre yaptığı şarapları Doluca gibi büyük firmalara bir süre sattıktan sonra ancak 1986 yılında şişelerin üzerine kendi etiketlerini basarak ilk markalı üretimlerine başlayabilmiş.
Kocabağ‘ın Kapadokya-Uçhisar’da Güvercinlik Vadisi’ne bakan enfes manzaralı bir şarap butiği var. Turist otobüslerinin uğramasını çok tercih etmemelerinden ötürü buraya uğrayan insanlara sakin sakin şarap alışverişlerini yapma şansını sunuyorlar. Kocabağ Şarap Butiği’nde ayrıca yöresel ve yöresel olmayan şaraplar da tüketiciye arz ediliyor.
Butik şarap üretimi yapan Kocabağ, Gülşehir’in Yeşilyurt (Sığırlı) köyünde 64 dekar bağ alanında Emir, Narince, Kalecik Karası ve Öküzgözü üzümlerini yetiştiriyor. Aynı zamanda Boğazkere ve Cabernet Sauvignon üzümlerini ise anlaşmalı bağcılık yönetimi ile satın alıp şaraba işliyor.
Erdoğan ailesi ile uzun bir sohbetten sonra midemizin kazındığını hissedip hemen Kocabağ Şarap Butiği’nin karşısında bulunan Balkon Restaurant’ta alıyoruz soluğu.. Buranın enfes bir Güvercinlik Vadisi manzarası var. Yörenin meşhur testi kebabının (42TL) lezzetine bakmadan İstanbul’a dönmek olmaz. Yemeğin yanında Kocabağ‘ın ilk defa piyasaya çıkan LEO’s adını verdiklerini Öküzgözü (%49), Cabernet Sauvignon (%26) ve Boğazkere (%25) kupajından oluşan kırmızı şarabını yudumladık. 9 ay Fransız meşe fıçıda dinlenmiş, kadehte lıkır lıkır giden keyifli bir şarap. Izgara veya soslu kuzu ve dana etleri ile eşleştirebilirsiniz. Sınırlı sayıda üretilen (13000 şişe) özel bir ürün. Kaçıncı şişe size denk gelmiş öğrenmek istiyorsanız etikete bakmanız yeterli. Yok ben beyaz şarapçıyım diyorsanız ise K Kapadokya serisindeki Emir’e bayılacağınızdan eminim.