Samos, Türkiye’ye en yakın Yunan adalarından biri. Kuşadası’ndan 1.5 saatte feribotlarla ulaşabileceğiniz Samos, nefes kesen masmavi plajları, tatlı şarapları, muskat üzümü ve yemyeşil doğası ile meşhur. Samos’a ulaşım ve Samos’ta yeme-içme rehberi konulu yazımıza ulaşmak için tıklayabilirsiniz. Bu yazımızda adada mutlaka uğramanız gereken Samos Şarap Müzesi‘nden bahsediyor olacağız.

Samos Şarap Müzesi

Samos Şarap Müzesi adanın merkezi olan Vathy’den 2km uzaklıkta sahil yolunun sonunda bulunuyor. 19. yy dan kalma taş bir binada Samos şarabının tarihteki yolculuğu sergileniyor. Müzede şarap yapımı ve üretimi aşamalarında kullanılan pek çok eski makineler, eski meşe fıçılar ve bu fıçıların yapımında kullanılan malzemeler, koleksiyon şarapları, mahzen, tarihi fotoğraflar ve belgeler görüyorsunuz. Samos Şarap Müzesi‘ne giriş ücretli. Yanlış anımsamıyorsak kişi başı 2 euro gibi bir rakam ödüyorsunuz. Eğer ciddi bir şarap meraklısıysanız ve şaraptan anlıyorsanız müzeyi ziyaret etmeden önce mail atıp randevu alabilir ve bu sayede detaylı bir şarap tadımı yapma fırsatı yakalayabilirsiniz.

1934 yılında UWC (United Winemaking Agricultural Cooperative of Samos) adı altında kurulan Samos Şarap Üreticileri Kooperatif Birliği, 2200 üreticiden oluşuyor ve neredeyse adada üretilen tüm şarapların ticaretini yapıyor. Samos Adası’nın özellikle Muskat (Misket) üzümlerinden yapılan tatlı şarapları meşhur. Kooperatifin toplamda 24 ülkeye ihracatı bulunuyor ve en büyük pazarı olan ülke ise Fransa. Dünyanın en eski üzüm türleri arasında gösterilen ‘Misket’in anavatanı Fransız ziraat bilimcisi olan Pulliat’a göre Anadolu. Eski Yunanca’da bu üzümün adının “Anatholicom Moschatom” olması da kanıt niteliği taşır. Ege medeniyetleri tarafından Avrupa’ya götürülmüş ve Romalılar tarafında da dünyaya yayılmış olan Misket aslında çok geniş bir ailedir. Ülkemizde İzmir civarı bağlarında yetişen “Bornova Misketi” ise bu ailenin bir ferdi. Samos Adası’nda bağların %98’inde Misket dikili geri kalan %2’yi yerel kırmızı üzüm çeşitleri oluşturuyor.

Samos Şarap Müzesi’ndeki Devasa Meşe Tankların Bulunduğu Oda

Samos Adası’nın Önemli Şarapları

‘A must.. Muscat!’ diyor Samos Adası’ndaki Yunan komşularımız. Haklı sebepleri var elbet bunu demek için çünkü Samos’un en önemli değeri “Muscat” üzümlerinden yapılan mis kokulu şarapları. Sek, yarı tatlı ve tatlı stillerde üretilen şaraplar mevcut ama bizce en iyileri tatlı şarapları. Misket, Latince sinek anlamına gelen “musca” kelimesinden geldiği söylenir. Hoş aromalara sahip misket üzümlerinin kokusu sinekleri çektiği için bu ad verilmiş olmalı.

Samos’un Tatlı Şarapları

1) Samos Nectar

Eğer tatlı şarap seviyorsanız ve Samos’tan ayrılırken yanınızda özel bir şarap götürmek istiyorsanız güneşte kurutulmuş üzümlerden hazırlanan Nectar adını verdikleri şaraplardan almayı unutmayın. 6 yıl meşe fıçılarda olgunlaştırılan Nectar şarapları koyu kehribar renginde olup damakta bal, portakal ve kurutulmuş meyve aromalarına sahip. Özel silindirik bir kutuda satılan bu şaraplar 13 euro. Tavsiyem eğer şarap almak istiyorsanız adadaki tekellerden veya marketlerden alın çünkü Samos Şarap Müzesi turistik olduğu için şarap fiyatları burada 2-4 euro daha pahalı.

Samos Nectar Şarabı

2) Samos Vin Doux

Samos Vin Doux, Samos’un en popüler tatlı şaraplarından bir diğeri. Litrede 200 gram şeker içeriyor.

3) Samos Anthemis

5 yıl meşe fıçılarda olgunlaştırılmış tatlı şarap.

4) Samos Grand Cru
Litrede 130 gram şeker içeriyor. Hafif tatlılarla iyi bir eşlikçi olabilir.

Samos Şarap Müzesi Hatırası