Bu hafta sonu lezzet peşinde koşarken kendimizi Osmanlı İmparatorluğu’nun bir dönem başkenti olması nedeniyle her yanı tarih kokan ve Mimar Sinan’ın ustalık eserinin bulunduğu Edirne ilimizde bulduk. Edirne’nin güneyinde deniz kıyısında bulunan Keşan ve Enez ilçelerine daha önceden yaz tatili için bir ziyarette bulmuştuk. Bu sefer ise havalar bozmadan Edirne merkezi gezip görelim istedik.

selimiye camii-edirne-bugunneyesem

Edirne’nin Neleri Meşhur?

Bir yere gitmeden önceden o yere özgü ve meşhur olan şeyleri bilmek o şehirle alakalı size son derece önemli bilgi ve ipuçları veriyor.

edirne tava ciğer-aydın ciğer-bugunneyesem

Edirne Tava Ciğeri

Edirne deyince akla gelen ilk şey ağızda dağılan tava ciğeri (yaprak ciğeri) oluyor. Burada ciğer çok meşhur olunca doğal olarak yarış ve rekabette oluyor. Edirne’de çarşıda ciğerci kaynıyor ve insanlar bazı mekanların önünde ciğer yiyebilmek için uzun kuyruklar oluşturuyor.

edirnede ne yenir-bugunneyesem

En ünlü iki isim ise Ciğerci Kazım Usta ve Aydın Tava Ciğer salonu. En uzun kuyruk ise Aydın’ın önünde. O kuyruğu görünce zaten insan ister istemez “insanların bir bildiği vardır bu kuyrukta bekliyorlarsa burada kesinlikle yemek yemeliyim” düşüncesine kapılıyor. Maalesef bütün ciğercilere uğrayıp hepsinde tava ciğer deneme gibi bir şansımız olmadığı için “Edirne’de nerede tava ciğer yenir?” sorusunu Edirne’nin yerlilerine sorduk ve onlardan Aydın Tava Ciğer cevabını alınca burada yemek yemeye karar verdik. Tava ciğerin yanında kuru biber kızartması, kırmızı acı biber sosu ve domates, soğan geliyor. Acıyı yedikçe insanın iştahı açılıyor daha da yiyesi geliyor. Bir de ayran patlattınız mı yanına işte şimdi her şey tamam.

aydın tava ciğer-bugunneyesem-edirne

Edirne’de Nerede Köfte Yenir?

Edirne’ye kadar gelip ciğerle arası iyi olmayanlar için köfte harika bir alternatif. Selimiye denince Sinan Köfte denince Osman akla gelir ” sloganı ile yola çıkan Osman Almadık, ilkokul 2’den beri köfte işindeymiş. Lüks bir restoran değiliz ama yaptığımız iş birinci sınıf diyerek aslında önemli bir noktayı vurgulamış oluyor. Edirne’ye kadar gidip yemeden dönerseniz çok yazık olur.

köfteci osman-edirne

köfteciosman-edirne-bugunneyesem

Hayrabolu Tatlısı

Edirne’nin komşusu Tekirdağ ilçesinin Hayrabolu tatlısı bir bilmeyene tarif edilirken çoğu zaman Kemalpaşa tatlısına benzetilir. Kemalpaşa tatlısının ebat olarak büyüğü derler ama söz konusu tariflere dönüp bakacak olursak Hayrabolu tatlısının ana maddesi peynirken Kemalpaşa tatlısında peynir kullanılmaz. Tek bir adetle şeker komasına girmeniz mümkün olan bu tatlıyı biz Edirne çarşıda bulunan Tatlı Konağı adlı mekanda denedik. Fiyatı 5 TL.

hayrabolu tatlısı-edirne-bugunneyesem

Peynir Tatlısı

Bu civara ait diğer yöresel lezzetlerimizden biri olan peynir helvasını daha önce Keşan’da denemiştik. Bu sefer fırınlanmış halini deneme fırsatı bulduk. Dondurma ile harika oluyor. Tatlı 5 TL + dondurma 2 TL.

peynir tatlısı-edirne-bugunneyesem

Osmanlı Macunu

Edirne’de karşımıza sürekli Osmanlı macunu çıkınca dayanamadık haliyle.. Hepsini deneyelim tadına bakalım istedik. O renkler zaten insanı öylesine cezbediyor ki karşı koymak imkansız.

osmanlımacunu-edirne-bugunneyesem

Edirne’de Kahvaltı

Edirne’de Meriç Nehri kenarında birçok mekan mevcut. Bunların çoğunda kahvaltı servisi bulmanız mümkün. “Edirne’de nerede kahvaltı yapılır?” sorusunun cevabı olarak Lalezar Restaurant’ı alıyoruz. İçeri girermez dekordan hemen anlıyoruz ki burası ağırlıklı olarak düğün gibi özel organizasyonların gerçekleştirildiği bir mekan. Serme kahvaltı siparişi veriyoruz. Kişi başı 25TL. Aşağıdaki fotografta görmüş olduğunuz kahvaltı 2 kişilik ve fiyatı 50TL. Demleme çay sınırsız. Ürün çeşitliliğini çok az bulduk ve sıcak gelmesi gereken ürünler soğuk gelince biraz keyfimiz kaçtı.

lalezar kahvaltı-edirne-bugunneyesem

Gitmedik ama daha sonra kahvaltı için Limon Cafe’yi öneren pek çok kişi oldu. Anladığımız kadarı Edirne’de baya popüler bir mekan. Bir daha sefere Edirne’ye geldiğimizde Limon Cafe’de kahvaltı yapmayı planlıyoruz.

Edirne’den Hediye Olarak Ne Alınır?

Kavala Kurabiyesi

Eğer Edirne dönüşü sevdiklerinize eliniz boş dönmek istemiyorsanız şanslısınız çünkü burası hediye seçeneği konusunda oldukça zengin. Ülkemizde bademli kurabiye olarakta bilinen ve bir diğer ismi Yunanistan’ın Kavala şehirinden gelen Kavala Kurabiyesi en çok rağbet edilen ürünler arasında. Kendisi bir çeşit un kurabiyesi. Öylesine lezzetli ki biz hayatımızda bu kadar lezzetli un kurabiyesi yemedik. Arslanzade firmasına ait ürünlerden satın aldık. Normalde ay şeklinde olan kurabiyelerin tüketilmesi kolay olsun diye kare şeklinde hazırlanmış olanları da var.

kavala kurabiyesi-edirne-bugunneyesem

Deva-i Misk Helvası

Osmanlı Saray Mutfağı’nda çokça yer bulan helvalar arasında özel bir yere sahip olan Deva-i Misk Helvası, Osmanlı hekimleri tarafından rahatsızlığı olan kişilere şifa versin diye dağıtılırmış. İçerisinde 41 çeşit baharat bulunuyor. En başta boğaz ağrısı, halsizlik ve kansızlığa iyi geldiği söyleniyor.

deva-yı misk-edirne-bugunneyesem-arslanzade

Hardaliye, Lokum ve Badem Ezmesi

Diğer satın alabileceğiniz ürünler arasında lokum ve badem ezmesi bulunuyor. Kırklareli ve çevresinde meşhur olan alkolsüz üzüm içkisi olan hardaliyeyi de burada her yerde bulmanız mümkün. Üç çeşit üzüm suyuna hardal ve vişne yaprağı katılarak üretiliyor. M.K. Atatürk 1930 yılında Kırklareli’yi ziyaret ettiğinde kendisine ikram edilen hardaliyeyi çok beğenerek “Bunu milli içecek haline getiriniz” demiştir.

hardaliye-bademezmesi-edirne-arslanzade

Ayrıca narlı lokumlar enfes. Nar hastası olarak kesinlikle bu lokumlarla aşk yaşadık. İçerisinde Antep fıstığı var. Bu narlı lokumlara “Hürrem” adını vermişler.