Bugün size 1.000 yıl boyunca Orta Doğu’da yaşamış tüm toplumların ortak mirası sayılabilecek bir yemek çeşidinden bahsedeceğim. Ehh madem sonradan gurme(!) olduk, sadece yemek yiyip kalkmıyoruz. Yemek hakkında öğrenmek istediklerimizi önce bir bir araştırıyoruz sonra püf noktalarını mutfak ekibine soruyoruz. Sambousek (sambusek diye okunuyor) denilen bu enfes atıştırmalık Orta Doğu mutfağından geliyor. Sambuseğin tarihi Babil ve Pers Medeniyetlerine kadar dayanıyor. Ve hatta Sefarad Yahudilerinin mutfaklarında da bu lezzetin piştiği söyleniyor. Halen Yahudiler Bayramları Purim’de sambuseğin etsiz versiyonlarını pişirmekteler. Baharatlı nohut, peynir ve mercimekli çeşitleri buna örnek verilebilir. Bir yemek 1000 yıl varlığını sürdürmüşse, ben onun güzel olduğuna hükmedebilirim. Ve hatta aynı yemek hakkında şiir yazan bir tarihçi varsa, yemeği tatmadan bile kefil olabilirim. İlk Arap tarihçilerden olan El Mesudi ”Meadows of Gold” adlı eserinde Sambusek hakkında şunları kaleme alıyor.
And when the burning flames have dried it quite,
Then, as thou wilt, in pastry wrap it round,
And fasten well the edges, firm and sound;
Or, if it please thee better, take some dough,
Conveniently soft, and rubbed just so,​
Then with a rolling-pin let it be spread
And with the nails its edges docketed.
Pour in the frying-pan the choicest oil
And in that liquor let it finely broil…
Yeme içme kültürü bir toplumda sonraki kuşaklara aktarılan en önemli unsur. Bir yemeği bünyesine katmış her topluluk ona bir şeyler ekleyerek sonrakilere aktarabilir. Sambusekte de durum böyle olmuş. Herkes kendine göre yorumlamış. Sambuseğin içini normalde kuzu, dana, nohut, tavuk ve ıspanak gibi malzemelerle çeşitlendirebiliyorlar. 
Ama Karaköy’deki Tahin bize peynir ve kıymalı alternatifini sunuyordu. Ben 14.5 tl olan ve iki çeşidi de barındıran tabağı tercih ettim. Tabak beni fazlasıyla tatmin etti. Tahin’in aşçılarından biri kıymalı çeşidin içine ”kıbbe” dedikleri harcı kattığını söyledi. Her şeyi personelden beklemek olmaz deyip eve gelip kıbbenin ne olduğunu araştırdım. Kıbbenin kıyma, bulgur, soğan, maydanoz ve zeytinyağı ile hazırlanan bir harç olduğunu öğrendim. İçine bir de çam fıstığı ekleyerek lezzete lezzet katmışlar. Bir atıştırmalık hakkında söyleyecek ve konuşacak bu kadar çok şey var, kısacası yemek kültürlerin en derini..

Tahin Karaköy

Adres  : Kemankeş Mah. Mumhane Cad. No: 41/A Karaköy – İstanbul
Telefon : +90 (212) 292 96 80