Bugün sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmış, medeniyetlerin başkenti sayılabilecek olan güzide Hatay ilimiz mutfağının İstanbul’daki temsilcisi olan Antakya Mutfağındayız.

Antakya-mutfağı-beyoğlu

Hatay bugüne kadar sayısız milletin ve uygarlığın etkisi altında, Arabından Türküne Kürdüne her milletin kendi dokunuşuyla şuanki tarihi dokusu oluşturduğu gibi zengin bir mutfak kültürünede ulaşmıştır. Hatay diyince akla binbir çeşit meze gelir. Bizde bugün Hatay’ın Harbiye semtinde yetişmiş Hüseyin Ustanın mutfağında tadımdayız.

Humusla başlayalım kesinlikle benim favori mezelerimden olan humusu birçok yerde kötü örneklerini görmek mümkün, şahsen ben burdaki humusa tam puan veririm. Tek söyleyebileceğim yağlı yemeye alışık olmayanlara üstüne dökülen yağ fazla gelebilir, bu durumda sipariş sırasında belirtmeniz sizi daha memnun edecektir. Patlıcan ya da balcan yoğurtlama gene patlıcan sevenlerin beğeneceği bir meze olmuş.

Humus Antakya mutfağı beyoğlu

Menüde çökelek salatası olarak yazılmış olan salata ise gene Hataya özgü olan sürk peynirinden yapılma bir salata, bu peynir bizim çökelek peynirimiz gibi sadece baharatlı ve turuncu renkli olanı, sabah kahvaltıda üstüne yağ gezdirilip yemesi güzel olan bir peynir.

Çökelek salatası sürk peyniri

Zeytin salatası gene Hatay zeytinlerinden yapılma bir salata, fazlaca zeytin beni bayar gibi bir fikriniz varsa yemesi gayet keyifli bir salata denemenizde fayda var.

Zeytin salatası Antakya mutfağı

Zahter salatası, aslında zahter bir kekik türü kurutulup kekik gibi kullanmakla birlikte burada tazesinden ya da salamurasından salata yapmanız mümkün, meze listemde ilk sıralarda olmasada kekik severlere tavsiyem olunur.

Zahter salatası Antakya Hatay mutfağı taksim

Gelelim diğer iki favori mezelerimden olan abugannuş ve muhammara, tabiki Hataydan gelen nar eşkisi ile doğru okudunuz yerel dille yazmak istedim. Bu iki mezeden patlıcan bazlı olup iri taneli gözüken abugannuş. Her ikiside bol nar eşkisi ve maydanoz ile servis edilip, bu nokta önemli Hatay’da ekmek dediğiniz zaman bizim burada lavaş diyeceğimiz incelikte hamur getirilir. Mekanın sıcak sıcak servis ettiği bu Hatay ekmekleri ile mezelerinizi yemekten büyük keyif alacaksınız. Ayrıca meze malzemeleri Hatay’dan geldiğini ve lezzetini buna borçlu olduğunu Hüseyin Ustamız gururla ekledi. Umarım mekanı ziyaret etme fırsatınız ve burada yorumlara memnuniyetle dönüş yapma fırsatınız olur.

Muhammara Antakya mutfağı

Sırada Antakya Mutfağı’ndan çıkan kebaplar var. Önümüzde Kıyma kebap, Kuşbaşı kebap ve Harbiye tavuk mevcut. Şimdi itiraf etmek gerekirse burası benim daha önceden de severek geldiğim bir mekan. Ve gene eklemek isterim ki normalde kendimi kırmızı et insanı olarak tanımlayabilirim. Gerek safi et gerek kıyma olsun kırmızı et yemeyi daha çok severim ki buna kırmızı et olarak geçmese de sakatatları da ilave edebiliriz. Yani tavukla olan münasebetim biraz daha alt sırada olsa da, et fiyatları malum olunca tavuk ister istemez ön plana çıkıyor.

Harbiye tavuk Antakya mutfağı Beyoğlu

Ama burada yediğim Harbiye tavuk arkadaşlar kesinlikle dene(yi)yin. Tavuğu çok övüp mekanın etli kebaplarını gölgede bırakmak istemiyorum ama Harbiye tavuğu başka mekanda bulmanız pek mümkün olmayabilir, sırf bu tavuk için bile gidilir.

Kıyma kebap Antakya mutfağı taksim

Gelelim kıyma ve kuşbaşı kebaba her iki kebapta oldukça lezzetli eti kuşbaşı yada kıyma sevenler tercihi yapsın, yanında közlenmiş biber, domates, sumaklı soğan ve altında salçalı ekmekle (ekmek dersem şaşırmayın Hatay’da ekmek lavaş ve ya yufka hamur dediğimiz tarzda tüketilmekte) servis edilmesi gayet başarılı bir sunum ve tüketim sağlıyor.

Kuşbaşı kebap Antakya mutfağı

Biber ve domates yalandan kömürde bronzlaşsın diye değil gerçekten kıvamında közlenmiş şekilde geliyor, sizde illaki karşılaşmışınızdır diri gelip üstünde siyahlık olan közlenmiş biberlerle, bazı küçük detaylar insanı mutlu etmeye yetiyor işte. Salçalı ekmek, soğan ve közlenmiş biberinizle ister kendinize küçük çaplı bir dürüm çalışması yapın, isterseniz çatal bıçak eşliğinde tüketin. Biz tabiki sıcacık gelen kebaplarımızı soğuktan korumak maksatıyla sarıp sarmaladık, çatalın keşfinden habersizce tükettik. Aksi düşünülemezdi.

Adres: Katip Mustafa Çelebi, Küçük Parmakkapı Sk. No:9, 34433 Beyoğlu/İstanbul

Telefon:(0212) 292 4465