2 milyonu aşkın nüfusu ile Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan Gaziantep, aynı zamanda bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin de en önemli ticaret merkezlerinden biri. Tarihi İpek Yolu’nun buradan geçmesi sebebiyle her dönemde Gaziantep ticaret merkezi olma özelliğini korumuş. Şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra yemek kültürü de oldukça ilgi görüyor. Gaziantep, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’den (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağı”na Türkiye’den dahil olan ilk kent. Sizleri mutlaka ziyaret etmeniz gereken Gaziantep‘in Hışva Han‘ı ile tanıştırmak istiyorum.

Fotograf: http://hsvhn.com

Hışva (Pamuk Kozası) Han olarak da bilinen Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Gaziantep Kalesi’nin eteğinde Handan Bey Çarsısı içinde bulunuyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Antep’in en meşhur hanı olarak geçen Hışva Han‘ın ne zaman yapıldığını tam olarak bilinmemekle beraber Lala Mustafa Paşa’nın Halep ve Şam Beylerbeyliği görevinde bulunduğu yıllarda (1563-1577)  inşa edildiği düşünülmektedir. Tek katlı hanlar gurubuna giren yapı aynı zamanda Gaziantep’in en eski hanı olma özelliğini de taşıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Anıtlar Kurulu’na bağlı olarak tamamen aslına uygun bir şekilde restorasyonu yapılan Hışva Han, Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında” 15. Yıl Özel Ödülü’nü almış.

Fotograf: www.agoda.com

Hışva Han‘ı Gaziantep‘e kazandıran kişi ise Mine Özmen. Oğlu için restore etmiş olduğu eski bir Antep evinden etkilenen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hışva Han‘ın restorasyonunda Mine Özmen ile işbirliği yapmak istemiş ve eski hanı otel yapma fikrini önermiş. Uzun ve sancılı süreçlerden sonra Hışva Han bugünkü çarpıcı halini almış. Eski kimliğine sadık kalarak modern detaylar ile bölgede daha evvel görülmemiş bir tasarım uygulanmış. 10 odalı Hışva Han Oteli sanayici olan Özmen Ailesi’ne 20 yıllığına kiralanmış. Dilerseniz Hışva Han‘ın bünyesinde bulunan Develik adlı restoranda bir akşam yemeği yiyebilir veya kahvaltı yapabilirsiniz. Otel konum olarak gezip görmek isteyeceğiz önemli yerlere yürüme mesafesi kadar yakın ve merkezi bir lokasyonda.

Ben de Gaziantep‘e kadar gelmişken Hışva Han‘ın eşsiz ambiyansında kahvaltı yapmadan dönmek istemedim. Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki; kahvaltının sunumuna çok özenilmişti. Ortaya tepsi içerisinde siyah zeytin, yeşil zeytin, tereyağı, zahter, zeytinyağı, helva, pekmez, tahin ve 3 farklı ev yapımı reçel çeşitleri geliyor. Zeytinler Gaziantep‘in Nizip ilçesinden. Şansıma farklı olarak portakal-kavun reçeli ve haylan kabağı reçeli denk geldi. Özellikle haylan kabağı reçeline kahvaltıda yer vermeleri çok anlamlı olmuş. Haylan kabağı, Hatay ve Gaziantep ve yakın illerde bilinen ve yenilen bir kabak türü.

Hışva Han Kahvaltı

Hışva Han‘ın karışık peynir tabağında ise olmazsa olmaz bölgenin Antep peyniri yer alıyor + yanında olarak Ezine peyniri, Kars kaşarı ve beyaz peynir bulunuyor. Patates, yumurta, nohut ve yeşil zeytin olmak üzere 4 çeşit piyaz geliyor. Simit aşı, katmer de kahvaltıya dahil olan diğer yöresel lezzetler. Yolunuzu mutlaka Hışva Han‘a düşürün derim. Burada konaklama yapmasanız dahil gelin yemek yiyin veya bir şeyler için çünkü eminim ortamdan çok keyif alacaksınız.

Hışva Han Adres: Karagöz Mahallesi, Lale Paşa Cd. No:27, 27400 Şahinbey/Gaziantep

Hışva Han Telefon: 03422307777