Baharın tadıdır enginar. Enginarın hakkı ise kesinlikle dolma olmaktır. Enginarın tüm lezzetine varmak istiyorsan çanağı, yaprağı, sapı demeden her şeyini kullanarak dolma yapmaktan geçer. Yapraklarını atıyor çoğu kişi cidden üzülüyorum. Büyük kayıp. Yaprakları da yenir enginarın! Enginar, yoğun sinarin içeriği sayesinde en güçlü karaciğer dostlarının başında geliyor. Enginarın sinarin yükü daha ziyade yapraklarında bulunuyor. Bu nedenle enginardan tam fayda sağlamak istiyorsanız yaprak kısımlarını da tüketmeniz gerekiyor.

Nazlı Pişkin’in Sofra dergisindeki yazısı çok hoşuma gitmişti. “Sofraların tacı: Enginar” başlıklı yazısında enginarı şöyle anlatıyor: Sebzelerin kraliçesi kim derseniz, kim olacak, başındaki tacından belli, enginar derim. Bu kraliçe, vakti gelmeden ortalarda görünmez, layık olduğu özeni göremezse tadını herkese göstermez. Artık her mevsim her türlü sebze bulunabildiğinden, göz görmeye alıştığından mıdır nedir, turfanda sevinci kayboldu. Neyse ki enginar, turfanda olmakta inatla direniyor. Enginarın hâlâ turfanda olabilmesini cüssesine, büyük, geniş yapraklarına borçluyuz. Hem çok yıllık bir bitki olduğundan hem de kocaman, uzun yapraklarıyla arazide çok yer kapladığından, serada yetiştirilmesi güç. İşte, bu sayede turfanda sevincini yaşayabildiğimiz nadir sebzelerden kendisi.

İzmirli çok sevdiğim komşum Nuran teyzenin öğrettiği şahane enginar dolması tarifini paylaşacağım sizlerle. Aslında enginarın dolmasını yapmak çok kolay. Gözünüz hiç korkmasın. Bir kere yapınca zaten neler kaçırdığınızı anlayacaksınız. Burada en önemli kısım enginarı iyi temizlemek. Ben etli enginar dolmasını sevmiyorum. Etin tadının enginarın lezzetinin önüne geçtiğini düşünmüşümdür hep. Bu sebeple yalın ama oldukça lezzetli haliyle harika zeytinyağlı enginar dolması yapacağız.

 

Enginarın Temizliği

Enginar temizlerken eldiven giymek şart değil ama enginar ellerinizi hafif boyayabileceği için bu ihtimali ortadan kaldırmak isteyenler eldiven kullanabilirler. Enginar çok çabuk sarardığı için temizliği öncesinde sararmasını engellemek için 4-5 adet limonu öncesinde hazır olarak bulundurun. Kullanacağınız bıçağın keskin olmasını özellikle tercih edin yoksa işiniz oldukça zor olacak.

 

enginar nasıl temizlenir

Kaynak: https://cahidesultan.net/

Enginar Dolması için Enginar Nasıl Temizlenir?

  1. Enginarlar için derin bir kaba su doldurun içerisine limonların suyunu sıkıp ekledikten sonra limon kabuklarını suyun içerisinde atın.
  2. Enginarın sap kısmını kesin ve tencereye oturacak şekilde altını düzeltin. Bknz: Fotograf 1
  3. Dikkat: Enginarların saplarını çöpe atmayın çünkü onları da temizleyip dolma yaparken kullanıyor olacağız.
  4. Sap kısmını kestiğiniz yerin hemen üstündeki sırada çok sert yapraklar bulunuyorsa bir sırasını elinizle kopararak temizleyin.
  5. Enginarın üst kısmından 2-3 parmağa yakın yerini kesin. Bknz: Fotograf 2
  6. Fotograf 3’teki gibi enginarı ters çevirip tezgahın üzerine hafifçe birkaç kez vurup yapraklarının aralarını açılmasını sağlın. Bu aşamada zorlanırsanız enginarın üst kısmını kendinize doğru çevirin ve tam orta yerinden parmaklarınızı sokarak enginarı elinizde yavaş yavaş döndürerek biraz açıp esnettikten sonra geniş alan yaratmaya çalışın. (Fotograf 4’teki gibi)
  7. Bir tatlı kaşığı alın. Enginarın ortasında kalan yaprakların arasından enginarın çanağına doğru kaşığı içeri sokun ve çanağın üzerindeki tüyleri kaşık yardımı ile temizleyin. Bu kısım çok önemli çünkü tüylü bir enginar dolması yemek hiç keyifli olmaz. Olabildiğince fazla tüyü sıyırıp çöpe atın.
  8. Temizlediğiniz enginarı hemen kararması için çanağına doğru limon suyu sıkıp sonrasında ise limonlu suyun içerisine koyun.

Enginar Dolması için Enginar Sapı Nasıl Temizlenir?

  1. Enginarın saplarını ortasındaki lifli kısma ulaşana kadar etrafındaki kabuk kısmını bıçak yardımı ile soyalım.
  2. Elde ettiğimiz enginar saplarını 2-3 cm uzunluğunda keserek limonlu suda bekletelim.
Enginar Sapı Nasıl Temizlenir?

Kaynak: https://cahidesultan.net/

 

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi
Tarifi Yazdır
Enginar dolması için pirinç miktarım enginarların ebatlarına göre değişmekle birlikte genelde enginar sayısı ile doğru orantılı. 6 adet enginar pişireceksem 6 adet tek avuç dolusu pirinç kullanıyorum. Aşağıda vermiş olduğum miktar 10 adet enginar için kullandığım ölçülerdir.
Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi
Tarifi Yazdır
Enginar dolması için pirinç miktarım enginarların ebatlarına göre değişmekle birlikte genelde enginar sayısı ile doğru orantılı. 6 adet enginar pişireceksem 6 adet tek avuç dolusu pirinç kullanıyorum. Aşağıda vermiş olduğum miktar 10 adet enginar için kullandığım ölçülerdir.
Malzemeler
Kişi sayısı:
Yapılışı
  1. Pirinçleri bir kabın içerisine suya koyun ve iyice yıkadıktan sonra 1 çay bardağı zeytinyağını dökmüş olduğunuz tencerede kavurun.
  2. Pirinçlere ince ince kıydığınız taze soğanları ekleyin. Tuz, karabiber ve 1 adet limonun suyunu ilave edin. Özellikle bol karabiber çok yakışıyor. 1 çay bardağı suyu ilave edin. En son dereotunu ekleyin ve pirinçleri kavurmaya devam edin. Pirinçler pişmeyecek hafif diri kalacak.
  3. Enginarları pişireceğiniz tencere geniş olmalı hepsini tek bir sıraya dizebiliyor olmalısınız. İlk başta tencerenizin en alt kısmına enginarın saplarını dizin.
  4. Enginarların ortasını pilavla doldurduktan sonra sapların üzerine dizin. Her enginarın üzerine ince bir dilim limon koyun.
  5. Enginarların arasındaki boşluklara da dilediğiniz miktardaki patatesi doğradıktan sonra ekleyin.
  6. Enginarların yarı hizasına gelecek kadar tencereye su ilave edin. Biraz zeytinyağı da ekledikten sonra az miktarda tuz serpin ve tencerenin altını yakıp kapağını kapatın. Kısık ateşte enginar dolmalarını pişirin. Pirinçler pişince enginarlarınız da pişmiştir demektir.
  7. Afiyet olsun.